Ocenite ponudbo:

Kapelica Svete Trojice z mumijo Mihaela Hadika

Tiskanje Dodaj v turistični vodič
Nad Lendavo se na nadmorski višini kakih 300 metrov raztezajo Lendavske gorice. Na enem izmed gričev,  s katerih je prečudovit pogled na Dolinsko ter Medžimurje, pogled pa sega tudi do Pohorja, stoji daleč vidna kapelica Svete Trojice. 
Zgodovinski viri pričajo, da je kapelico leta 1728 dala zgraditi družina Gludovácz. Med kopanjem temeljev za kapelico so odkrili leseno krsto s truplom Mihaela Hadika, ki je padel v boju s Turki leta 1603. Hadikova mumija je še danes ključna zanimivost kapelice.
V času turških vpadov je tudi Lendava bila mesto, ki so ga turški osvajalci želeli podjarmiti. Ponovno so napadli tudi leta 1603, zato je graščak Nikolaj Bánffy v obrambo pred Turki poslal poveljnika grajske straže, Mihaela Hadika. Med Turki in Hadikovo vojsko se je vnel srdit boj. Kljub številčni premoči Turki Lendave niso zasedli. Junak bitke pa je postal Mihael Hadik, ki je za svobodo mesta žrtvoval svoje življenje. Podrobno razlago legende o boju Mihaela Hadika proti Turkom lahko slišite ob vodenem ogledu kapelice in mumije.
Kapelica Svete Trojice je skozi vsa nemirna obdobja bila tudi porušena, a so jo zmeraj obnovili ali na novo izgradili, saj je v preteklosti to bila znana romarska pot. Do danes pa sta se ohranila dva romarska shoda, na praznik Svete Trojice in na angelsko nedeljo.
Obdana z vinogradi, na vrhu griča s svojo belino zbuja pozornost in radovednost številnih izletnikov in naključnih obiskovalcev. Lep razgled, mumija Mihaela Hadika, najstarejše pokopališče v Lendavi in še marsikatera zanimivost, to kapelico naredijo posebno in vredno ogleda.

 


Turizem Lendava d.o.o. 
Glavna ulica 38 
9220 
Lendava 
Telefon : 02 578 83 90 
Faks : 02 578 83 91 


vodeni
GPS Northing (N) : 46,5599 
GPS Easting (E) : 16,4614 
Fotografije
Skrbnik : Turizem Lendava d.o.o. | 02 578 83 90 | | last modified: 07.06.2011
na zemljevid
GPS N: 46,5599
E: 16,4614
Regija: Pomurska
Kraj: Lendava

Rezerviraj & kupi

Rezervacije
Išči v:

Prihod:
Dan
Mesec
Leto

Noči
Sobe
Os./sobo
Prikaži v Google Zemljevidih
Napredno iskanje
IŠČI
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti